Het regent roodgroene taarten in de gemeente Voorst  

Vrijwilligers zorgen voor een groene en sociale gemeente. Zij verzetten samen bergen werk. Vaak zonder dat daar veel aandacht aan wordt geschonken. Partij van de Arbeid – GroenLinks Voorst delen één keer per jaar taarten uit aan (groepen) vrijwilligers. Om hen te bedanken voor al het goede werk dat zij verzetten. De ‘taartenregen’ is dit jaar verdeeld over meerder dagen in de maanden november en december. De eerste vrijwilligers zijn op 25, 26 en 27 november verrast. Op 16 december is de laatste taart uitgedeeld.

Liesbeth Beuwer, op haar best tussen de kinderen
Liesbeth Beuwer ontvangt de roodgroene taart op donderdagochtend van PvdA-GroenLinks gemeenteraadslid Bertine Grevinga. Liesbeth is vrijwilliger bij het kindcentrum ‘De Bongerd’ in Terwolde. Zij komt vier ochtenden in de week met de kinderen bouwen, puzzelen, spelen, lezen en knutselen. Zij begeleidt kinderen ook in hun ontwikkeling door hen bijvoorbeeld te helpen zindelijk te worden. Kinderen, ouders, collega’s; iedereen is dol op ‘juf’ Liesbeth! En Liesbeth is dol op ‘haar kinderen’. Ze gunt zich niet veel tijd om koffie te drinken. Vanuit het klaslokaal houdt ze met een schuin oog de kinderen op het schoolplein in de gaten. Na een kwartier wijst ze door het raam: ‘Dank jullie wel voor de taart, maar ik ga nu echt terug naar het plein’.

Taalvrijwilligers bibliotheek helpen taalvragers mee te doen in de samenleving
In de gemeente Voorst zijn meer dan 25 taalvrijwilligers actief. Zij helpen taalvragers beter te leren lezen, schrijven en/of spreken. Taalvragers hebben verschillende achtergronden. Het zijn statushouders en inburgeraars, maar ook mensen die voor de liefde naar Nederland komen of die al langer in Nederland wonen en de taal beter willen leren beheersen. Donderdagmiddag komen de taalvrijwilligers samen in de bibliotheek. Zij bespreken hoe je het werk vorm kunt geven en delen ervaringen. ‘Welke werkvormen helpen jou om een gesprek op gang te brengen?’ vraagt docente Marinde Hagenaars aan de deelnemers. Letterdobbelstenen, hints, woordzoekers; in mum van tijd hebben de ervaren vrijwilligers hun voorkeuren gedeeld. Maar het zijn niet alleen de mensen die het werk al langer doen die baat hebben bij de bijeenkomst. ‘Ik moet zoeken naar mijn grenzen’ zegt een wat minder ervaren vrijwilliger. ‘Wat kan ik doen voor iemand en waar houden mijn mogelijkheden op?’.  De anderen herkennen het dilemma en vertellen hoe zij het hebben opgelost. Alle vrijwilligers hebben gemeen dat zij graag in gesprek gaan. Na afloop van de bijeenkomst moeten de laatste stukjes taart nog gauw worden opgegeten; geen tijd voor gehad.

Gerard Witteveen trouwe steunpilaar van het Twellose verenigingsleven
Gerard Witteveen is vrijdag niet te vinden als het team van Partij van de Arbeid – GroenLinks hem in de sporthal aan de Zuiderlaan wil verrassen met een roodgroene taart. Een flinke groep mensen is aan het het tennissen, maar Gerard staat er niet tussen. Na een zoektocht door het complex blijkt hij aan het koffie zetten te zijn. Dat is typisch voor Gerard. Hij verricht talloze vrijwilligersklussen van financiële administratie tot meer huishoudelijke taken. Gerard is actief voor Dynamic Tennis, maar was bijvoorbeeld ook penningmeester bij de kunstkring en hielp mensen met het invullen van hun belastingformulieren. Hij is een steunpilaar op de achtergrond waarop altijd een beroep gedaan kan worden.

Stichting dorpsverfraaiing Twello fleurt het dorp op
Wie kent ze niet? De mannen en vrouwen in de rode jassen die in Twello ruim 100 plantenbakken opfleuren en van de vier rotondes ware oases maken? Samen zorgen zij voor een vrolijke frisse uitstraling van Twello. Gasten staan vaak versteld van de verzorgde en groene indruk die het dorp maakt. Dat is voor een groot deel te danken aan: Stichting Dorpsverfraaiing Twello. De vrijwilligers vinden het werk niet alleen belangrijk maar ook vooral gezellig. ‘Veel mensen in het dorp maken een praatje. En van het verzorgen van de planten zie je direct resultaat. Het is heel leuk werk’ zegt één van hen.

Gerrit Kroes houdt Wilp vrij van zwerfvuil
Het is gezellig druk in de Pompe in Wilp op zaterdagmorgen. De kleinschalige lokale markt trekt mensen die ook een kopje koffie in het dorpshuis komen drinken. Gerrit Kroes is in zijn element. Iedereen kent hem in Wilp. Deze keer heeft Gerrit voor hen een stuk taart bij de koffie. Want de taart, die hij ontvangt voor het opruimen van kilo’s zwerfafval in Wilp en omgeving, deelt hij meteen weer uit. ‘Iedereen werkt hier mee aan het leefbaar houden van het dorp en de omgeving’ zegt Gerrit, dus voor iedereen een lekker stukje taart.

Tom Nieuwenhuis zorgt voor energiezuinige woningen
Tom Nieuwenhuis staat zaterdagmorgen vroeg op het punt om met zijn gezin naar de dierentuin te gaan. Hij wordt thuisverrast met een roodgroene taart. Dat is toepasselijk, want Tom zet zich in voor het verduurzamen van woningen. Hij is lid van de energiecoöperatie EnergieRijk Voorst en spant zich in om ervoor te zorgen dat alle Voorstenaren een lager energieverbruik krijgen en zelf bij kunnen dragen een aan lokale duurzame energievoorziening. Het is koud zaterdagmorgen. Tom moet dan ook even diep ademhalen voordat hij zijn gezellige en warme kamer verlaat.

Harry Bieleman boert en eet bewust
Onder het toeziend oog van zijn koeien vertelt Harry Bieleman gepassioneerd over zijn missie om boeren, tuinders en samenleving een open en eerlijk gesprek met elkaar te laten voeren. Harry is actief voor ‘IJsselvallei boert en eet bewust’. In gesprekken met kinderen en volwassenen legt Harry uit hoe het moderne boerenbedrijf werkt. Lachend wijst hij op één van de koeien in de stal en vraagt aan het PvdA-GroenLinks team: ‘Enig idee hoeveel melkt zij per jaar produceert?’. Kandidaat raadslid Toon van Kessel redt de eer van het team met een redelijke gok: ‘9000 liter?’. Ruim 10.000 liter blijkt het goede antwoord. ‘Een koe levert dus elk jaar een marathonprestatie, ze moet dus ook met dezelfde zorg worden verzorgd als een marathonloper. Goed voer, genoeg bewegingsruimte en ga zo maar door. Dat doen wij dus ook en daar vertellen we graag over’.

Vrijwilligers van Coöperatie Polder Nijbroek zorgen voor woningen in het dorp
 Wie de mentaliteit van Nijbroekers kent zal het niet verbazen dat vrijwilligers uit het dorp aan de slag zijn gegaan met een plan om duurzame woningen te bouwen. Het is een dorp van aanpakkers dat problemen graag oplost in plaats van erover te vergaderen of lezen. Door de Coöperatie Polder Nijbroek worden de plannen voorbereid en uitgevoerd. Een aantal leden van de coöperatie neemt zaterdagmiddag de roodgroene taart in ontvangst. Maar veel tijd voor taart eten en koffiedrinken nemen de aanwezigen niet. Binnen de kortste keren wordt de lap-top opengeklapt en lichten Gert Nieuwenhuis en Harry Zweers de laatste stand van zaken toe.

De vrijwilligers van de Wilpermolen houden de molen in stand en Posterenk leefbaar
De vrijwilligers van de Wilpermolen zetten zich in woord en daad in voor het behoud van de Wilpermolen. De molen is de huiskamer van Posterenk. Rondom de molen worden feesten en herdenkingen georganiseerd, het is de locatie van vele overleggen en toeristen worden er van harte welkom geheten. Het instandhouden van de molen gebeurt door vrijwilligers. Ook de molenaars doen hun werk vrijwillig. Het is knap dat er in een kleine kern met nauwelijks voorzieningen zo intensief wordt samengewerkt. Het is waardevol dat ook nieuwe inwoners een plaats vinden om te aarden in het dorp. Zo blijven de sociale structuren in stand, worden steeds kleine initiatieven ontwikkeld en blijft het dorp leefbaar en warm.

De vrijwilligers van de Benring zijn de verbinding tussen dorp en bewoners
 De vrijwilligers van de Benring zijn belangrijke schakels tussen de bewoners en het dorp. Zij zorgen niet alleen voor gezelligheid tijdens de koffie maar verrichten ook kleine hand- en spandiensten en zijn een belangrijke bron van informatie. Tijdens de koffie wordt dat duidelijk. Een van de bewoners vraagt aan een vrijwilliger of hij de volgende dag een pak koekjes mee wil nemen. Een tafeltje verderop bespreekt een vrijwilliger met een groepje de voorbereidingen voor kerst in het dorp. Nauwgezet wordt verteld welke versieringen er zijn en wie daarvoor gezorgd heeft. Met grote dank aan de vrijwilligers maakt de Benring echt onderdeel uit van het dorp Voorst.