“Van kinderen die opgroeien in armoede tot ouderen die te maken hebben met eenzaamheid. Van mensen die hulp in het huishouden nodig hebben zodat ze langer thuis kunnen wonen tot kinderen met psychische problematiek: de voorzieningen binnen het sociaal domein spelen een cruciale rol in het dagelijks leven van veel inwoners. Sinds 2015 kunnen zij voor deze vragen terecht bij de gemeente. In de negen jaar na de decentralisatie hebben we veel geleerd. We hebben belangrijke stappen gezet in het verbeteren van ondersteuning en hulpverlening aan onze inwoners, en in het versterken van netwerken en informele organisaties. Onze dienstverlening is dichter bij de mensen georganiseerd en er is meer samenwerking ontstaan tussen maatschappelijke partners. En bovenal: met veel van onze inwoners gaat het goed. Maar hoewel er vooruitgang is geboekt, zijn we er nog niet. De afgelopen jaren hebben ons geleerd dat de vraag naar (dure) maatwerkvoorzieningen, ondanks deze inspanningen, eerder is toegenomen in plaats van afgenomen. De komende jaren zal daarom de nadruk meer komen te liggen op het vinden van structurele oplossingen voor hulpvragen binnen bestaande netwerken. Er is een investering nodig in een sterk sociaal fundament, robuuste netwerken en de veerkracht van onze inwoners. De vernieuwde Kadernota Sociaal Domein is een belangrijke stap in dit proces.”
Dit is de inleiding van het omvangrijke document Kadernota Sociaal Domein.
Tijdens de raadsvergadering hebben wij het college en de ambtenaren hartelijk bedankt voor deze mooie kadernota. Een goed leesbare en mooi uitgevoerde nota. Het bevat veel onderwerpen die later concreet verwoord worden in de uitvoeringsplannen. Deze plannen zien wij graag tegemoet.
Onderwerpen als bestaanszekerheid, mantelzorg en vrijwilligerswerk hebben onze aandacht en de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) heeft hier ook aandacht voor gevraagd. Het advies van de ASD is zorgvuldig bekeken en op punten is de tekst aangepast en worden de adviezen ook meegenomen in de uitwerking van de kaders.
Een punt dat er voor ons uitspringt is het verkennend gesprek bij de huisarts.
Huisartsen in onze gemeente kunnen patiënten gemakkelijk doorverwijzen naar het sociaal domein via het verwijssysteem ZorgDomein. Het lijkt ons een goed systeem om mensen voor de niet-medische vragen op gang te helpen bij hun zoektocht naar oplossingen voor hun problemen.
In de raadsvergadering van 24 maart komt deze kadernota weer aan de orde, dan besluitvormend. In het tweede kwartaal van 2025 verschijnt de uitvoeringsagenda waarin concreet staat wat de gemeente op het sociaal domein gaat doen (en al doet).