Raadsvergadering 17 februari 2025

Op maandag 17 februari was een vergadering van de gemeenteraad. Hieronder vind je onze belangrijkste punten van de avond.

Fietsvisie Stedendriehoek

De fietsvisie Stedendriehoek is bedoeld om meer mensen binnen de regio op de fiets te krijgen. Hierbij zijn de plannen van de verschillende gemeenten aan elkaar gefietst. Zo is er een fietsnetwerk binnen de regio aangelegd, waardoor je snel en veilig van A naar B kan fietsen.

De aandacht die er binnen de regio is om meer bewegingen per fiets te realiseren in plaats van met de auto wordt natuurlijk van harte door PvdA GroenLinks Voorst omarmd.

Motie: Zonder ambitie geen vooruitgang op de Bandijk in Terwolde

Deze motie is wat ons betreft overbodig en prematuur. Immers op 4 februari 2025 is er een bijeenkomst geweest waarbij bewoners en gebruikers van de Bandijk mee kunnen denken over de verkeersveiligheid van de Bandijk. In dit traject wordt dus opgehaald wat mensen willen met betrekking tot de Bandijk. Tevens wordt er gekeken naar de mogelijkheden door een verkeersbureau. De motie fietst het participatietraject in de wielen. Kennelijk heeft de raad niet het fatsoen om af te wachten wat bewoners en gebruikers van de Bandijk willen. Nee de raad weet wel wat goed voor u is. Namelijk een buitendijks vrij liggend fietspad.

Dit klinkt heel mooi, maar is het dat ook? Ik zie wel wat nadelen namelijk:

  • Minder langzaam verkeer op de weg. Dus Bandijk wordt een nog grotere racebaan dan deze al is.
  • Als je het dorp in wil, moet je als fietser alsnog de Bandijk oversteken. Kan dit veilig en ben je in beeld voor het verkeer boven op de Bandijk?
  • Bij hoog water moet je alsnog over de weg. Op dat moment is gemotoriseerd verkeer niet gewend aan de langzamere fietsers.
  • Voor recreatieve fietsers is een fietspad buitendijks waarschijnlijk minder aantrekkelijk dan fietsen op de dijk.
  • Geluidsoverlast door motoren wordt hiermee niet aangepakt.

Wat wel:

Rond het participatietraject netjes af en neem als raad daarna pas een besluit. Veiligheid voor de fietser is absoluut een prioriteit. Maar dat is een WAT. Het HOE, laat dat over aan verkeerskundigen. Ik heb daar zelf wel ideeën over, maar die spui ik dus bewust niet.

Motie vreemd aan de orde van de dag Wie wind zaait, zal storm oogsten

Een motie “vreemd aan de orde van de dag” is een motie die los staat van de vooraf bepaalde agenda van de raadsvergadering.

Een betere titel voor deze motie zou kunnen zijn: Een storm in een glas water.

Vanuit de provincie wordt er milieuonderzoek (planMER) gedaan naar mogelijk locaties voor windmolens. Dit onderzoek kan dan gebruikt worden door gemeentes in de besluitvorming.

  • Het betreft een globaal onderzoek, het planMER is bevat geen beslissingen.
  • Alternatieve windzoekgebieden; gemeente, regio en provincie bepalen samen of ze die locatie willen toevoegen aan de RES.
  • Bij concrete projecten wordt altijd eerst aanvullend onderzoek“We bouwen verder met de Voorster energiestrategie, waarin de rol voor zonne-energie en windenergie verder uitgewerkt wordt. Bij het benutten en uitbouwen van duurzame energiebronnen is draagvlak in de samenleving een belangrijk aandachtspunt.” gedaan.

Volgens de indieners van de motie worden er al plaatsen aangewezen waar windmolens moeten komen. Heel veel paniek om niks. Dit is simpelweg niet het geval.

Uit het onderzoek kan ook de conclusie komen dat een locatie niet geschikt is.

Het is spijtig dat twee coalitiepartijen onder deze motie staan. In het coalitie-akkoord staat op pagina 15:

“We bouwen verder met de Voorster energiestrategie, waarin de rol voor zonne-energie en windenergie verder uitgewerkt wordt. Bij het benutten en uitbouwen van duurzame energiebronnen is draagvlak in de samenleving een belangrijk aandachtspunt.”