Thema-avond Voedseltuinen

Zoals al eerder aangekondigd willen we jullie graag uitnodigen  om in het kader van de verkiezingen voor de tweede kamer een thema-avond bij te wonen over voedseltuinen in het dorp.
Het doel van de thema-avond is om mensen in de gemeente Voorst te infomeren over het samen verbouwen van voedsel in de eigen omgeving. Gezond voedsel uit eigen omgeving en bevorderen van sociale cohesie in buurten en woonwijken is het doel. We gaan ervan uit dat er initiatieven zullen ontstaan in de dorpskernen van de gemeente Voorst.
Programma:
  • Jan Custers uit Venlo zal iets vertellen over zijn eigen voedseltuin en oven www.voedseltuinenvenlo.nl
  • Stichting Bosnodig uit Voorst zal iets vertellen het voedselbos dat zij aanleggen in het buitengebied van Voorst
  • Daarna is er gelegenheid voor vragen en om met elkaar in gesprek te gaan.
 
Tijd en locatie:
De thema-avond wordt gehouden op dinsdag 7 november 2023 in het sportcafé Jachtlust, jachtlustplein 7 in Twello. Het programma start om 19:30 uur en zal maximaal 2,5 uur in beslag nemen. Vanaf 19:00 uur staat de koffie klaar.
Toekomstbeeld 2040?
In Twello kopen we zo veel mogelijk lokaal; omdat dát logisch is. We snappen er geen biet van dat voedsel de hele wereld over reist als het ook om de hoek groeit. Wat een onnodige voedselkilometers. Om over de CO2 uitstoot en plastic verpakkingen nog maar te zwijgen. Daar hebben we mooi een appeltje mee geschild. Voedseltuinen zijn nu de normaalste zaak van de wereld. Alle dorpen en steden hebben een eigen voedseltuin waar inwoners gezamenlijk groente en fruit verbouwen. Dat gebeurt ecologisch en regeneratief; met aandacht voor onze omgeving. Want op een gezonde en levende bodem, groeien kwalitatief goede producten. Gelukkig zijn de eerste effecten al te zien. Steeds meer soorten insecten en dieren worden na jaren van afwezigheid weer gezien in het Voorster landschap.
Professionals en inwoners beheren de tuinen. Dat samen werken aan een doel verbindt ons en de gemeenschapszin is versterkt. Een voedseltuin is dan ook een plek waar inwoners elkaar ontmoeten, waar ze onthaasten en zichzelf verder ontwikkelen. Kinderen komen ook graag op de tuinen. Ze kijken hun ogen uit naar wat er allemaal groeit en bloeit. Met school gaan ze regelmatig op bezoek bij de voedseltuin in het dorp en leren ze over gezond voedsel en ecologisch tuinieren. De basis voor een gezonde toekomst voor mens, dier en natuur is gelegd. Daar plukken we zelf, én alle generaties na ons, nog lang de vruchten van.
Naar een tekst van de Stichting Groninger Voedseltuinen
Met vriendelijke groet,
Namens organisator Toon van Kessel
tel: 06-51177078