GroenLinks Tweede Kamerlid Lisa Westerveld in gesprek met Voorst en Brummen

GroenLinks Tweede Kamerlid Lisa Westerveld ging op vrijdag 4 februari in gesprek met lokale politici en inwoners uit de gemeenten Voorst en Brummen. De belangrijkste gesprekspunten waren jeugd en onderwijs. Dat zijn onderwerpen waar landelijke en lokale politici verschillende verantwoordelijkheden hebben.
Sinds 2015 zijn gaan gemeenten over jeugdhulp. In de Jeugdwet liggen de wettelijke verplichtingen vast. De gemeente is verantwoordelijk voor de afspraken met aanbieders van zorg. Zij heeft daardoor grote invloed op hoe jongeren met een zorgvraag opgevangen, behandeld of begeleid worden. Net als in de meeste andere gemeenten wordt in Voorst en Brummen veel geld uitgegeven aan jeugdzorg. Hoewel het Rijk voor 2022 extra middelen beschikbaar heeft gesteld is het duidelijk dat de (financiering van) de jeugdzorg anders moet.

Jeugdzorg moet lokaal en landelijk beter worden geregeld
Fractievoorzitter van PvdA Brummen Berend Klok vraagt aan Lisa Westerveld hoe zij aankijkt tegen het vastgelopen proces tussen gemeenten, zorgaanbieders, cliёntvertegenwoordigers, professionals en Rijk (hervormingsagenda jeugd) om tot een oplossing te komen voor de vastgelopen jeugdzorg. Lisa spreekt haar grote zorg hierover uit en geeft aan zich in te spannen om partijen te bewegen het proces weer op gang te brengen.  Daarbij hoort een reële compensatie. Maar gemeenten moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen en duidelijke keuzes maken. Lisa vraagt jongeren en gemeenteraadsleden  om ervaringsverhalen te blijven delen en ook aan te geven waar het eventueel misloopt bij het vinden van hulp. Zij kan de signalen dan vertalen naar vragen of voorstellen in de Tweede Kamer. Lisa verwijst jongeren die met een concreet probleem komen op haar beurt vaak door naar de lokale fracties PvdA-GroenLinks. Zij kunnen dan kijken of er een oplossing gevonden kan worden.

Voor goed onderwijs zijn Den Haag en de gemeenten samen verantwoordelijk
In Den Haag wordt onderwijswetgeving gemaakt en uitgevoerd. Ook verdeelt het ministerie de beschikbare middelen.  Gemeenten zijn verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting en het voeren van een eigen onderwijsbeleid. Daarin staat bijvoorbeeld hoe kinderen het best kunnen worden voorbereid op de basisschool. Ook is er aandacht voor de samenwerking tussen zorg en onderwijs, zodat jongeren in beeld zijn en geholpen kunnen worden als dat nodig is.

Ook in Voorst en Brummen is de werkdruk in het onderwijs hoog
Een lerares deelt tijdens het gesprek haar ervaringen in het onderwijs.  De werkdruk is hoog en de klassen zijn te vol.  Er is te weinig tijd en ruimte om met het vak bezig te zijn. Woordvoerster werkt veel meer uren dan waarvoor zij betaald wordt. Lisa Westerveld herkent het beeld. Er zijn landelijk wel meer middelen voor onderwijs beschikbaar, maar het is nu nog niet duidelijk wordt hoe deze worden ingezet. Vanuit de groep wordt gereageerd dat docenten hun vak terug moeten krijgen.  Kleinere klassen en een lagere werkdruk zijn ‘een must’. Systeemwijzigingen of het verhogen van lonen levert niet noodzakelijkerwijs de gewenste kwaliteit op en zorgt ook niet voor meer plezier in het lesgeven. Lisa geeft aan zich in de Tweede Kamer samen met de PvdA sterk te gaan maken voor een goede besteding van beschikbaar gestelde middelen. De lokale politici zijn scherp op het zorgen voor een goed vangnet voor jongeren met problemen, kwaliteit van de schoolgebouwen en effectieve controle van de leerplicht. Daardoor worden scholen en leraren enigszins ontlast.