“Diversiteit om te koesteren”

Algemene politieke beschouwing op het jaar 2020:

Voorzitter,

Als je in de Dikke Van Dale kijkt naar de betekenis “diversiteit”, staat daar “verscheidenheid, variatie”. En is dat nu niet juist heel mooi, dat onze wereld en samenleving zo divers is. Hoe saai zou de wereld zijn met één soort groen, allemaal dezelfde huizen en, nog erger, allemaal dezelfde mensen met allemaal hetzelfde gedachtengoed.

 

Een begrip dat de laatste tijd heel vaak in de belangstelling staat is biodiversiteit, of beter gezegd een gebrek aan biodiversiteit. De afgelopen honderd jaar heeft onze welvaart een enorme ontwikkeling doorgemaakt, die naast een heleboel goede dingen, helaas ook mindere gevolgen heeft. Onze biodiversiteit holt achteruit met als belangrijkste oorzaken de menselijke activiteiten als verstedelijking, landbouw en verkeer.

De biodiversiteit is momenteel tot een gevaarlijk dieptepunt gedaald en de soortenrijkdom in ons land is nog maar 15% van wat het ooit was. Een voldoende sterke biodiversiteit is van groot belang voor de robuustheid van onze leefomgeving. Gelukkig zijn er hoopgevende ontwikkelingen, die het tij kunnen keren. Er zijn al gemeenten die een beleidsplan voor biodiversiteit hebben en landelijk is er het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Wij roepen de gemeente Voorst op een beleidsplan voor het herstel van biodiversiteit te ontwikkelen en dat aan alle beleidsterreinen te verbinden. Niet alleen aan de Ruimtelijke Toekomstvisie, maar ook bijvoorbeeld aan het inkoop- en aanbestedingsbeleid.

 

Diversiteit kennen we niet alleen in de natuur, maar ook binnen onze samenleving. Dit maakt onze samenleving mooi, verrassend en volledig. Iedereen draagt daar bewust of onbewust een steentje aan bij. Maar deze diversiteit brengt ook met zich mee, dat er groepen mensen zijn die extra zorg of aandacht nodig hebben. Een deel van deze zorg en aandacht komt uit de directe omgeving, bijvoorbeeld door alle mantelzorgers en vrijwilligers. Maar ook de overheid en vooral de gemeente speelt hierbij een grote rol.

Een groep mensen die extra steun kan gebruiken, is bijvoorbeeld de groep mensen met financiële problemen. Deze mensen hebben door eigen toedoen of gewoon door domme pech schulden opgebouwd. Deze schulden hebben grote psychische en sociale gevolgen en het is vaak heel erg moeilijk om uit deze situatie te komen. Wij pleiten daarom voor een herziening van de huidige schuldhulpverlening, zodat deze mensen met schulden beter geholpen worden en sneller uit de problemen kunnen komen.

De kosten van de zorg zijn hoog en de stijgende kosten van de jeugdzorg resulteerden in een groot gat in de jaarrekening. Uiteraard willen we dat iedereen de beste zorg krijgt. Daarom zien we graag dat het zorggeld wordt geïnvesteerd in mensen en niet in stenen, zoals bijvoorbeeld Klein Twello.

 

Binnen ons ambtelijk apparaat kennen wij ook een grote diversiteit. Dit bepaalt ook mede het gezicht van onze gemeente. We hebben een zeer kundig ambtenarenapparaat met veel kennis, waarvan het grootste deel achter de schermen werkt. Maar wie geeft die persoonlijke noot als je op het gemeentehuis komt?  Wie kent het buitengebied van haver tot gort? En waar kunnen de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun steentje bijdragen?

Wij pleiten dan ook voor het behoud van de huishoudelijke dienst en de buitendienst. Zoals wij allemaal ons steentje bijdragen aan onze diverse samenleving, moet ook de gemeente dit doen. Zij hoort door goed werkgeverschap zorg te dragen voor haar ambtenaren en een divers ambtenarenapparaat en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven.

 

Diversiteit komen we ook tegen in onze politiek en dat is goed. Ieder heeft zijn of haar idealen en ideeën. Het is daarbij wel belangrijk om je af en toe eens te kunnen verplaatsen in idealen en ideeën van een ander. Probeer eens uit je eigen bubbel te kruipen en de gedachten van de ander te volgen.Misschien ga je dingen wel anders zien, maar het belangrijkste, dan krijg je meer inzicht in beweegreden van een ander en respect voor zijn of haar mening.

 

Dankzij onze diverse samenleving zijn er veel inwoners met kennis, inzichten en frisse ideeën en daar zou de gemeente meer gebruik van moeten maken. Zo is het Zonnepark in Klarenbeek door de inbreng van Klarenbekers een mooier en beter gedragen plan geworden.Het aanboren van deze kennis, inzichten en ideeën kan door aan te sluiten bij “a right to challenge”. Zo daagt de gemeente de inwoners van Voorst uit om mee te denken en initiatieven te ontplooien.

 Wie weet komt er wel iemand met een goed en betaalbaar alternatief voor PlusOV.

Bert Visser, fractievoorzitter PvdA-GroenLinks

17 juni 2019